Opis ogólny
Psotniki to owady o długości rzadko większej niż 6 mm, najczęściej 1-2mm koloru od białego poprzez żółty do ciemno brązowego w zależności od gatunku. Typowe owady mają dwie pary błoniastych skrzydeł, ale z tendencją do zaniku skrzydeł u wielu gatunków. Czułki długie, nitkowate, złożone z 12-50 członów, oczy złożone słabo rozwinięte; narządy gębowe gryzące; stopy z 2 lub 3 członów, każdy z 2 pazurkami. Poszczególne gatunki mają różne wymagania cieplne. Większość gatunków psotników można znaleźć w warunkach naturalnych jak: gniazda ptaków, w szczelinach, pod korą drzew i na liściach. Natomiast te gatunki, które są uważane za szkodniki są szeroko rozprzestrzenione i często znajdowane w magazynach, fabrykach produktów spożywczych, w muzeach jak również w domach i sklepach. Tam atakują produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego włączając przechowywane produkty spożywcze, skórę, produkty drewniane a nawet książki. Wśród licznych produktów i materiałów, które mogą być porażane przez psotniki są następujące: orzechy, czekolada, mączka rybna, guano nietoperzy, mleko w proszku, książki i eksponaty muzealne, nasiona roślin oleistych, przetwory zbożowe, pyłek, salami, suszone mięso, magazynowane ziarno, nasiona buraka cukrowego, drożdże a nawet wilgotne opatrunki.
Biologia, rozwój
Samice niektórych gatunków mogą się rozmnażać bez zapłodnienia, partenogenetycznie. Samce są wtedy karłowate lub brak ich zupełnie. Płodność samic sięga 200 jaj składanych pojedynczo, 1-3 dziennie. Przyklejane są do podłoża, Niektóre gatunki żyjące poza domami składają jaja w złoża i okrywają jedwabnym zwojem nitek. Gładkie, perłowo białe jaja lęgną się po 1-2 tygodniach. Pojawiające się nimfy przypominają dorosłe owady. W zależności od gatunku 3-8 razy linieją i po około 15 dniach lęgną się dorosłe. Z każdym następnym linieniem nimfa staje się oraz bardziej podobna do dorosłego, gdyż ich oczy, czułki i skrzydła (jeśli obecne) zaczynają się wykształcać. Warunki otoczenia i rodzaj pokarmu wpływają na szybkość rozwoju psotników. Cykl rozwojowy kończy się zwykle w ciągu miesiąca, a dorosłe żyją do 6 miesięcy.
Zwalczanie
Ze względu na to, że porażenie przez psotniki może się łatwo powtarzać, trudne są one do zwalczenia insektycydami. Najskuteczniejszą metodą zwalczania jest intensywne wietrzenie i utrzymywanie niskiej wilgotności, co sprawia, że nie zachodzi rozwój pleśni, ich źródła pokarmu. Psotniki są wrażliwe na bardzo liczne insektycydy. Problem polega jedynie na tym, aby zapewnić kontakt szkodników z insektycydem, aby nastąpiła ich likwidacja. Stosuje się głównie preparaty opryskowe o działaniu kontaktowym.