System HACCP jest metodologią pozwalającą systematycznie dbać o bezpieczeństwo żywności na każdym etapie produkcji i dystrybucji. Jest to metoda obowiązkowa w Unii Europejskiej i traktowana jest jako jeden z filarów gwarantujących bezpieczeństwo żywności. Jednym z rodzajów zagrożeń uwzględnianych podczas wprowadzania system HACCP są szkodniki takie jak gryzonie, muchy oraz karaluchy, których obecność negatywnie wpływa na jakość żywności.
Podobnie ma się sprawa z Dobrymi Praktykami Produkcji (GMPs – z ang. Good Manufacturing Practices) i Dobrymi Praktykami Higieny (GHPs – z ang. Good Hygiene Practices), które obecność szkodników traktują jako nieprawidłowość wymagającą natychmiastowej interwencji. Spowodowane jest to przenoszeniem przenoszeniem przez gryzonie, owady i inne zwierzęta patogenów, które mogą wywołać u ludzi szereg chorób, m.in. gorączkę krwotoczną (szczury), dyzenterię oraz salmonellozę (muchy).
Należy jednak pamiętać, że system HACCP mówi jak ogólnie dbać o bezpieczeństwo żywności, a GMP/GHP dają tylko podstawowe wytyczne, jakie powinna spełniać produkcja żywności. Kiedy jednak pojawią się w naszym zakładzie szkodniki, naszym głównym pytaniem jest: czy istnieje metoda skupiająca się właśnie na nich? Na szczęście – jest.
Czym jest IPM i jakie są jego zalety?
Zintegrowane metody ochrony przed szkodnikami (IPM – z ang. Integrated Pest Management) to metodologia wspierająca walkę ze szkodnikami w sposób ekonomiczny i przyjazny środowisku. Skupia się ona przede wszystkim na zapobieganiu pojawiania się szkodliwych organizmów i zachęca do minimalizacji użycia pestycydów, które są i kosztowne, i groźne dla środowiska oraz przebywających w nim ludzi. System IPM zaprezentowany przez Komisję Europejską składa się z 8 zasad:
- Najpierw powinno się zadbać o prewencję i utrudnianie rozwoju szkodników, np. poprzez uszczelnianie budynków czy kontrolę wilgotności w zagrożonych pomieszczeniach;
- Liczebność szkodników powinna być na bieżąco monitorowana z użyciem odpowiednich narzędzi i wszelkiej dostępnej wiedzy – dzięki temu można uniknąć sytuacji, w której „strzelamy do muchy z armaty”, czyli stosujemy bardzo silne środki chemiczne, kiedy w gruncie rzeczy dane szkodniki nie stwarzają dużego zagrożenia;
- Opierając się na dostępnej wiedzy naukowej i danych z monitoringu ustala się granicę liczebności lub szkodliwości, powyżej której wykorzystane zostaną środki ochrony przed szkodnikami;
- Jeśli tylko jest taka możliwość, powinno się wykorzystywać metody biologiczne, fizyczne oraz inne niechemiczne, o ile dają one zadowalające rezultaty;
- Jeśli wykorzystywane są już pestycydy, powinny być one jak najbardziej specyficzne, czyli działające tylko na zagrażający nam gatunek szkodnika, i jak najmniej szkodliwe dla ludzi, innych organizmów oraz środowiska naturalnego;
- Pestycydy powinno się stosować w ilości wystarczającej do zwalczenia zagrożenia, co może oznaczać stosowanie zmniejszonych dawek albo rzadszą ich aplikację, o ile nie zwiększy to ryzyka wykształcenia się odporności wśród szkodników;
- Jeśli istnieje ryzyko, że szkodnik jest odporny na dany środek i należałoby używać go wielokrotnie przez długi czas, należy rozważyć alternatywne strategie wykorzystujące np. kilka różnych środków aplikowanych w różny sposób;
- Opierając się na danych o wykorzystanych pestycydach i monitoringu szkodliwych organizmów, należy kontrolować skuteczność podjętych kroków ochrony przed szkodnikami w celu budowania wiedzy i zwiększenia skuteczności przyszłych działań.
Metodologia IPM ma zastosowanie podczas ochrony pól, jak i podczas ochrony budynków.
Jeśli chcą Państwo upewnić się, że Państwa firma spełnia wymagania GMP/GHP i jest odpowiednio zabezpieczona przed szkodnikami, zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty w tym zakresie.