System HACCP i GMP a zintegrowane metody ochrony przed szkodnikami (IPM)

System HACCP jest metodologią pozwalającą systematycznie dbać o bezpieczeństwo żywności na każdym etapie produkcji i dystrybucji. Jest to metoda obowiązkowa w Unii Europejskiej i traktowana jest jako jeden z filarów gwarantujących bezpieczeństwo żywności. Jednym z rodzajów zagrożeń uwzględnianych podczas wprowadzania system HACCP są szkodniki takie jak gryzonie, muchy oraz karaluchy, których obecność negatywnie wpływa na jakość żywności. Podobnie ma się sprawa z Dobrymi Praktykami Produkcji (GMPs –…

Czym jest system HACCP i co on oznacza dla Twojego przedsiębiorstwa?

Bezpieczeństwo i higiena żywności są jednymi z najważniejszych czynników wpływających na naszą decyzję o kupnie produktu spożywczego. Żadne z nas nie chciałoby ulec niebezpiecznemu zakażeniu pasożytami po spożyciu kolacji ze swoją rodziną. Zaufanie klientów w detalicznym i hurtowym handlu żywnością wspomogło ustalenie ogólnych zasad postępowania z produktami spożywczymi. Należy do nich m.in. system HACCP Opole, który systematyzuje proces zapewniania bezpieczeństwa żywności na każdym etapie produkcji i dystrybucji. Jest on obowiązkowy w wielu…