Zabezpieczanie obiektów przed szkodnikami
Profesjonalnie usługi – to nasza dewiza, atut i strategia. Nasza firma wykonuje kompleksowe zabiegi związane ze zwalczaniem szkodników sanitarnych i magazynowych. Do wymienionych działań – należą profesjonalne usługi takie jak:
- dezynsekcja – usługa mająca na celu likwidację – tępienie szkodliwych i uciążliwych owadów sanitarnych. Stosowane w tym celu metody fizyczne i chemiczne eliminują: prusaki, karaluchy, pluskwy, pchły, rybiki cukrowe, mrówki, komary, muchy, mole, osy, szerszenie, gryzki, kołatki, spuszczele, korniki itp.. Organizujemy zabiegi odkomarzania.
- deratyzacja – zwalczanie kretów oraz gryzoni w tym nornic, myszy, szczurów, odpowiedzialnych za przenoszenie chorób, niszczenie naniesień roślinnych, zanieczyszczanie żywności, naruszanie konstrukcji budynków, przegryzanie przewodów itp..
- dezynfekcja – usuwanie szkodliwych patogenów tj.drobnoustrojów, bakterii, wirusów, odkażania pomieszczeń – przedmiotów, powierzchni użytkowych, eliminowanie nieprzyjemnych zapachów, usuwanie pleśni, grzybów, dodatkowo przeprowadzamy zabiegi dezynfekcyjne po zmarłych ludziach.
Nasza firma zajmuje się również:
- ozonowanie, dezynfekcja, dezodoryzacja ozonem – polega na wygenerowaniu odpowiedniego stężenia ozonu w danym obiekcie celem uzyskania pełnej dezodoryzacji oraz działania dezynfekującego. Usługa ozonowania w szczególności polecana jest w likwidacji roztoczy kurzu domowego, zagrzybienia, neutralizacji brzydkich zapachów, dezynfekcji klimatyzacji, a wszystko to bez użycia dodatkowych środków chemicznych.
- fumigacja – gazowanie zboża, gazowanie drewnianych palet, gazowanie domów.
- zabezpieczanie obiektów przed ptakami poprzez montaż kolców
- sprzątanie mieszkań po osobach cierpiących na syndrom zbieractwa
- kompleksowe opróżnianie mieszkań ze starych mebli, dywanów, itp…
Wszystkie wykonane usługi poświadczamy, wydając protokół DDD, wymagany np. podczas kontroli SANEPiDU.
Usługi monitoringu / nadzór DDD Zabezpieczanie Obiektów do systemów jakości BRC
Monitoring HACCP / BRC – ma na celu czynną ochronę przed szkodnikami, poprzez cykliczne lustracje samego obiektu i zainstalowanych urządzeń do tego celu przeznaczonych, a w razie wystąpienia zagrożenia – podjęcie błyskawicznych reakcji mających na celu wdrożenie działań korygujących.
Zgodnie z obowiązującymi normami każdy przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą związaną z produkcją, przetwórstwem, magazynowaniem, transportem, dystrybucją oraz dostarczaniem produktów spożywczych do stosowania zasad GMP, GHP, HACCP oraz wyższe BRC.
Oznacza to przestrzeganie wymagań zdrowotnych i higienicznych na każdym etapie dystrybucyjnym.
Profesjonalne usługi – system HACCP / BRC
System HACCP , BRC jest systemem przyjaznym i korzystnym zarówno dla konsumenta, jak i dla przedsiębiorcy działającego w obszarze żywności. Na obowiązku wdrażania systemu HACCP w firmach, konsument zyskuje pewność, że spożywana przez niego żywność jest całkowicie bezpieczna i na pewno mu nie zaszkodzi. Przedsiębiorca posiadając prawidłowo wdrożony i funkcjonujący system buduje zaufanie konsumentów do firmy i poprawia jej wizerunek.
Dzięki posiadanemu systemowi może udowodnić, że wykazuje należytą staranność przy realizacji wszystkich działań prowadzonych w firmie oraz że stosuje wszelkie zabezpieczenia mogące uchronić żywność przed potencjalnymi zagrożeniami zdrowotnymi.
Wdrożenie systemu HACCP, BRC i IFS
Każde przedsiębiorstwo lub firma jest zobowiązana do opracowania własnego zakładowego programu lub instrukcji Dobrej Praktyki Higienicznej, która jest podstawą do wdrażania systemu HACCP. Program taki powinien uwzględniać strukturę organizacyjną i specyfikę działalności danej firmy. Procedury i instrukcje dotyczące Dobrej Praktyki Higienicznej powinny być ściśle przestrzegane przez wszystkich pracowników.
W świadomości przeciętnego człowieka, w tym także pracownika zatrudnionego przy produkcji i obrocie żywnością, pojęcie higiena czy Dobra Praktyka Higieniczna kojarzy się często i jedynie z procesami mycia i dezynfekcji oraz higieną osobista pracowników. W rzeczywistości jest to pojęcie daleko szersze, obejmujące przynajmniej kilka obszarów, a ściśle ze sobą zintegrowanych i skierowanych na osiągnięcie jednego celu jakim jest bezpieczeństwo żywności.
Wymogi Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) określane są często Programami Stanowiącymi Warunki Wstępne.
Obejmują one:
- Lokalizację, otoczenie zakładu i infrastrukturę zakładu,
- Obiekty zakładu i ich układ funkcjonalny,
- Maszyny i urządzenia,
- Procesy mycia i dezynfekcji,
- Zaopatrzenie w wodę,
- Kontrolę odpadów,
- Zabezpieczenie przed szkodnikami i kontrole w tym zakresie ( MONITORING )
- Szkolenie personelu,
- Higienę personelu,
- Magazynowanie żywności,
- Transport wewnętrzny,
- Prowadzenie dokumentacji i zapasów z zakresu (GHP)
IPM Integrated Pest Management – profesjonalne usługi
Stosujemy Zintegrowaną Metodę Ochrony przed Szkodnikami – IPM Integrated Pest Management. Jest to najbardziej efektywna droga zapobiegająca przed ich występowaniem. To profesjonalne usługi oparte na kilku podstawowych elementach:
- szczegółowej inspekcji miejsca,
- precyzyjnej lokalizacji oraz identyfikacji zagrożenia,
- wprowadzeniu właściwych zabiegów higienicznych,
- opracowaniu tzw. „szkodnikoszczelności”, czyli niedopuszczeniu do wtargnięcia szkodników do strefy chronionej,
- ostatecznej likwidacji zagrożenia, czyli dezynsekcja lub deratyzacja.
Naszym głównym atutem jest wieloletnia praktyka, odpowiednie przygotowanie zawodowe i wiedza z zakresu entomologii, biologii w tym zwyczaju i zachowań zwierząt, chemii, oraz innych dziedzin nauki. Ciągle zmierzamy do doskonałości podnosząc swoje kwalifikacje zawodowe, czynnie uczestnicząc w szkoleniach, konferencjach naukowych, sympozjach – popartych otrzymanymi dyplomami i certyfikatami zawodowymi.
Prowadzimy zabiegi pomieszczeń mieszkalnych, technicznych, gospodarczych, obiekty użyteczności publicznej, zakłady produkcyjne oraz pomieszczenia o trudnym dostępie m.in. tunele, niskie stropy, kanalizacje. Wszystkie działania odnotowujemy na protokołach (prowadzimy kompletną dokumentację)
Używamy środków sprawdzonych i nieszkodliwych dla środowiska posiadających karty charakterystyki oraz zatwierdzonych przez Ministra Zdrowia.